Achterstanden wegwerken
Een paar dagen ziek kan al betekenen dat je een aantal toetsen mist. Ook mis je soms aantekeningen of spullen die in de les uitgedeeld werden. En als je langer ziek bent hoopt het zich snel op. Wat kun je dan het beste doen?Maak eerst een overzicht

Neem een blad papier en maak een lijst van wat je allemaal gemist hebt. Schrijf per vak de toets(en) op en het maakwerk. Schrijf achter de toets en achter het maakwerk hoeveel tijd het je waarschijnlijk gaat kosten.

Vraag klasgenoten

Zijn er aantekeningen geweest? Heeft je docent spullen uitgedeeld? Vraag klasgenoten of ze er bijvoorbeeld een foto van kunnen maken of neem ze zelf over als je weer op school bent. Vraag je docent of je nog spullen moet krijgen.

Inhaaltoetsen inplannen en afspreken

Kijk naar je gewone planning voor de komende week en kijk waar je een inhaaltoets zou kunnen doen. Kijk of je voor die toets het maakwerk af en nagekeken hebt en of je voldoende tijd hebt om hem dan goed te leren. Maak geen inhaaltoetsen waarvoor je niet goed voorbereid bent. Niemand heeft er iets aan als je daardoor een onvoldoende haalt terwijl je het misschien wel kan. Maak snel een afspraak met je docent en doe zelf een voorstel voor een inhaalmoment.

Lang ziek geweest - veel toetsen gemist?

Adem in, adem uit! Als je wekenlang ziek geweest bent kun je schrikken van de waslijst aan toetsen die je nog moet inhalen. Maak een overzicht en zet pijltjes bij de toetsen waarvan je denkt: "Die moet ik echt maken, want dit zijn vakken die ik goed moet bijhouden." Stap vervolgens naar je mentor. Als je er altijd goed voor staat in een bepaald vak kan het verstandig zijn om bijvoorbeeld een SO van een bepaald vak even niet te doen. De mentor kan dat niet voor zijn / haar vakdocenten beslissen, maar wel samen met jou een voorstel doen. De vakdocenten houden daar zeker rekening mee. Kortom: Maak een overzicht en stap ermee naar je mentor.