Zoeken op internetWat moet je weten over Google? 

We gebruiken allemaal graag Google. Je vindt vaak snel wat je zoekt. Besef wel dat je kijkt door "de bril" van Google. Dat is een bedrijf dat geld wil verdienen en bepaalt wat jij te zien krijgt. Google verdient geld door advertenties. Die staan altijd bovenaan. Verder halen veel websites alles uit de kast om bovenaan te staan als iemand op iets zoekt. Bijvoorbeeld als je "gamen" intypt wil je als online computerspel-fabrikant meteen bovenaan staan want dat levert klanten op. Bedrijven die handig hierin zijn èn bedrijven die er voor betalen zie je dus altijd als eerste in Google staan. De bovenste links zijn dus niet persé de beste sites over gamen! 

 Is dit een betrouwbare site?

Iedereen kan alles op internet zetten. Mensen met goede bedoelingen, maar ook vreemde snuiters of criminelen. En internet is ook een plek waar mensen geld willen verdienen. Daarom moet je goed kijken of een site betrouwbaar is. 

Als het ergens wemelt van de advertenties is de kans steeds kleiner dat iemand met een serieuze site bezig is. Kun je duidelijk vinden wie de maker is van de website? Bijvoorbeeld onder Contact of Over deze website. Kun je contact opnemen met de makers? Staan er namen, een e-mailadres of telefoonnummer? Dan is de kans groter dat het een serieuze site is.


Zo vind je in Google meer dan je dacht

Sneller vinden door zoeken met meer woorden
Met meer zoekenwoorden in je zoekopdracht krijg je betere resultaten op dan met één woord. Als je informatie over de schilder Steen zoekt en je typt alleen steen komt Google met treffers over stenen, taxibedrijf Steen, enzovoort. Typ schilder Steen en je bent er veel sneller. 


Gebruik aanhalingstekens
Zoek eens met een complete zin of een citaat tussen aanhalingstekens. Dat zijn deze dingen: " Dan snapt Google dat je niet op losse woorden aan het zoeken bent. Ideaal om via een citaat te ontdekken wie dat ook alweer zei. Probeer maar eens  "I have a dream"

Moeilijke woorden en begrippen
Google is goed te gebruiken als encyclopedie. Dus als je wilt weten wat tsunami ook alweer betekent tik dan in ‘wat betekent tsunami’ of ‘definitie tsunami’. 

Wat was dat ene woord nou ook al weer? 
Weet je een woord niet meer (helemaal) Vul dan een sterretje * in op de plaats van woorden of namen die je vergeten bent. Bijvoorbeeld: De zoekactie ‘Wilhelmus * * ben * van * bloed’ levert bijvoorbeeld de eerste regel van het Nederlandse volkslied op.

Rekenmachine
Google kan ook voor je rekenen. Typ bijvoorbeld 5*20 (de * staat voor vermenigvuldigen). of 10/4 enzovoort.