Beter volhouden
Je wil graag een voldoende halen of overgaan dit jaar. Maar ja, hoe houd je dat elke dag vol?

Herinner jezelf voortdurend aan wat je wil

Denk regelmatig aan je hoofddoel (bijvoorbeeld: overgaan aan het einde van het schooljaar), zodat je weer weet waarom je al die moeilijke en saaie dingen wilt volhouden. Gebruik daarvoor ook geheugensteuntjes: Schrijf op een klein briefje wat je wil bereiken. Dat briefje zit in je agenda, hangt op de koelkast, enz. overal kom je het tegen: "Ik wil naar de HAVO en werk daar elke dag hard voor!"

"Dit wil ik dus echt niet"

Denk ook eens na over wat je juist niet wil.(bijvoorbeeld: blijven zitten) Onbewust zul je dat "schrikbeeld" beter willen voorkomen.

Laat je helpen

Vraag anderen je te steunen en aan te moedigen als je het even niet ziet zitten. Praat erover als je onzeker bent over hoe het op school gaat.

De kookwekker-truc

Zet de kookwekker en mag van jezelf pas stoppen als de wekker gaat. Dan mag je even iets leuks doen. Je kunt ook je mobiel gebruiken, maar als je daar dan weer telkens op kijkt kun je beter een kookwekker nemen.

Beloon jezelf

Maak lijstjes met dingen die je wilt doen en streep ze af. Elke keer als je iets mag afstrepen voel je je goed en je ziet de lijst korter worden.