Eindexamen



Elk jaar in mei zijn er de eindexamens. Waar kun je dan op letten? Hier de beste tips die we je kunnen geven.






Het is een soort toetsweek

Je eindexamen is een soort stevige toetsweek. Niet meer, niet minder. Omdat de examens van de vorige jaren openbaar zijn, kun je vrij goed inschatten wat je te wachten staat. Je bent door school zo goed mogelijk voorbereid. Je hoeft niet opeens de perfecte mens te zijn om te kunnen slagen.

Kijk hoe je ervoor staat

Kijk eens goed naar je cijfers. Wat moet je nou eigenlijk echt halen om te slagen? Maak een reële inschatting wat je voor elk vak denkt te kunnen halen en kijk of je daarmee zou slagen.




Zorg dat je goed op de hoogte bent van de exameneisen en hulpmiddelen

Oefen niet alleen met oude examens, maar stel je ook goed op de hoogte van het examenrooster en de hulpmiddelen (bijv. woordenboeken) die je juist wel of juist niet mag gebruiken tijdens bepaalde examens. Vergeet ze niet mee te nemen naar school. Alle officiële regelingen vind je op https://www.mijneindexamen.nl

Ken je rechten en plichten in het eindexamenreglement

Voor het eindexamen gelden soms andere regels dan tijdens de schoolexamens. Denk aan te laat komen en ziek zijn. Je rechten en plichten staan beschreven in het eindexamenreglement dat je van de school krijgt. Dit is een officieel document dat aan de eisen van de onderwijsinspectie moet voldoen.

Maak een planning voor de examentijd

Maak - zodra je het examenrooster weet - een planning en hang die groot op. Houd rekening met sport-, werk- en andere afspraken. Misschien is het een goed idee om deze weken even wat minder/niet te werken. Plan normale werkdagen in, met pauzes en tijd om te werken. Opeens nachtenlang leren is niet nodig en levert op dat je tijdens het examen te moe bent om je goed te concentreren.

Oefen doelgericht met oude examens

Doelgericht oefenen betekent niet alleen examenopgaven maken, maar ECHT op zoek gaan naar waarom je fouten maakt en de uitleg in de examenbundels gebruiken om er beter van te worden.

Neem examentraining serieus

Je docenten hebben vaak veel ervaring, daar kun je van profiteren.

Zoek een maatje en mijd de "stresskippen"

Als je samen met iemand gedisciplineerd kan oefenen kan dat veel opleveren. Vermijd de mensen die dramatiseren ("Heb je al die formules van hoofdstuk 3 nog geleerd? Nee? Want die zijn ècht heel belangrijk hoor!") als je daar van gaat piekeren of je het allemaal wel goed aanpakt.

Blijf ook kennis herhalen

Ook al gaat het vaak om vaardigheden en heb je het idee dat je voor bepaalde vakken geen problemen verwacht: Blijf het kennisdeel van de vaardigheden herhalen. Denk aan woordjes bij talen, formules en begrippen bij andere vakken. Je hebt het niet alleen nodig, het geeft je ook het gevoel dat je er alles aan gedaan hebt.

Handschrift

Hoor je al jaren dat je handschrift tot onduidelijkheid leidt, dan zal dat op het eindexamen ook kunnen gebeuren. Haal er uit wat er in zit en schrijf rustig.

Spullen klaarleggen

Leg de hulpmiddelen als binas en woordenboek 's avonds al klaar.

In de examenzaal




Klak klak klak... flip flop flip

Niet fijn als je 20 meter door de examenzaal loopt en iedereen afleidt met het geluid van je schoenen. Denk even na wat je aandoet...

Eten en drinken

Neem mee wat je normaal eet, wat extra water en misschien iets lekkers. Water is je vriend. Laat sterk suikerhoudende / energydrankjes thuis, want na een korte "boost" val je in een echte suikerdip. Je krijgt van de school tijdens het examen koffie of thee aangeboden. Laat krakende zakjes thuis en maak blikjes en andere dingen die geluid maken vóór de start van het CE open!

Denk aan voldoende pennen en een markeerstift.

Maak notities op het examenwerk

Op alle papieren die je krijgt (behalve natuurlijk uitwerk- en invulbijlagen!) mag je notities maken. Als je dat helpt: maak er gebruik van.

Bij twijfel en weinig tijd

Laat het eerste antwoord dat je had staan. Achteraf is het vaker goed dan fout. Streep nooit iets weg als je geen alternatief antwoord hebt. Vul bij meerkeuzevragen altijd een antwoord in.

Begin rustig

Misschien voel je je toch een beetje opgefokt. Begin rustig, je komt er geleidelijk goed in.

Je hoeft niet bij opdracht 1 te beginnen

Als het je helpt: blader even door het hele examen. Zie je een opgave waarvan je denkt: "JA! Natuurlijk weet ik dat!" dan kan het je helpen om die eerst te maken. Als je dan eenmaal "in de wedstrijd zit" gaat de rest mogelijk ook makkelijker. Als je dat geen prettig idee vindt, begin dan gewoon bij opdracht 1.

Neem mini-pauzes




Je hersenen kunnen niet 2,5 of 3 uur achter elkaar 100% geconcentreerd "scoren". Neem een mini-pauze als je voelt dat je echt gaar wordt. Adem een paar keer heel rustig en diep door je neus, span en ontspan je spieren, draai even wat met je hoofd (geen verdachte spiekbewegingen maken natuurlijk...) en drink wat water.

Black out

Soms loop je even vast. Dat is normaal, je kunt niet alleen maar strak gefocust alles eventjes inkoppen. Neem een mini-pauze of blader naar een opdracht die je meer aanspreekt dan andere. Een "black out" is altijd tijdelijk. Alsof je hersenen zeggen: "Even geduld a.u.b."

Streef naar controletijd

Als het maar even kan wil je aan het einde van de examenzitting nog even tijd hebben om een paar minuten uit te blazen (= de accu weer even opladen) en daarna nog eens naar die opdrachten te kijken die je erg lastig vond. Soms zie je het nu wel.

Controleer wat je inlevert

Je bent zelf verantwoordelijk om te controleren of je alle opdrachten gemaakt hebt voordat je het werk inlevert. Kom je er na het verlaten van de zaal achter dat je iets vergeten bent, dan mag je niet terugkomen om er nog aan te werken. Zorg er voor dat je alles, ook de uitwerkbijlagen, inlevert! Stop al je antwoordvellen en uitwerkbijlagen in elkaar.

Na afloop

Je komt de examenzaal uit en daar staan je klasgenoten nog even "na te hijgen". Ontloop de mensen die na afloop vaak dramatiseren ("Serieus, oh my god, ik had echt alles fout! Had jij ook dat antwoord? Nou, dan heb jij het dus ook fout!") als je daar zelf vervolgens van gaat piekeren of jij het allemaal wel goed aanpakt. Denk na of je de antwoorden - die een tijdje na het examen op internet te zien zijn - wilt bekijken. Je weet de normering dan nog niet en bij open vragen weet je nooit precies zeker hoeveel punten je voor jouw antwoord krijgt. Het maakt je mogelijk onnodig onzeker als het tegenvalt.